Back

Waarom is het belangrijk om perslucht te drogen?

De lucht die ons omringt bevat een bepaalde hoeveelheid water in gasvorm. Stel je dit voor als een allesomvattende en enigszins vochtige spons. Knijpen wij deze “spons”, druppelt het opgevangen water eruit. Hetzelfde ontstaat als men perslucht produceert. In tegenstelling tot lucht is water niet samendrukbaar waardoor de waterconcentratie toeneemt, en wat zich dan uit in “water” in de perslucht. Om een veelvoud van problemen in het persluchtsysteem te vermijden, moet deze vochtige lucht behandeld worden.

Verschillende droogmethoden

Er zijn verschillende manieren om perslucht te drogen. Klik voor meer informatie over de desbetreffende methode door naar de pagina’s: centrifugaal persluchtdroger, elektronische persluchtdroger, condens persluchtdroger, absorptiedroger en nakoeler.

Welke persluchtdroger heb ik nodig?

Javac heeft een veelvoud aan oplossingen, van centrifugaal filters, over condens drogers, naar absorptiedrogers. Van de simpelste toepassing voor een doe-het-zelver tot de meest geraffineerde absorbtiedrogers voor EV, treinstellen en trammen.
Het hoe en waarom is vrij eenvoudig uit te leggen: lucht wordt zwanger van waterdamp bij hogere temperaturen, en hoe kouder hoe minder water.
Dit beïnvloed de hoeveelheid water als de perslucht ontstaat.
Laat ons een voorbeeld nemen bij een werkdruk van 7 bar en een debiet van 12.000 liter/minuut bij een omgevingstemperatuur van 20 °C en bij een relatieve vochtigheid van 80% leidt dit tot een hoeveelheid water per uur van 10 liter.
Als deze hoeveelheid water in contact komt met de persluchtgebruiker, o.m. zandstralen, machines, regelkleppen, enz. gaat dit gegarandeerd leiden tot storingen.
Door uw persluchtsysteem te voorzien van een gepaste persluchtdroger voorkomt u dit soort problemen, die meestal leiden tot zware kosten, tijdsverlies en frustraties in het werk.
Condensvorming vormt een permanent gevaar voor operationele processen.

Welke persluchtdroger moet ik kiezen?

Belangrijke criteria voor uw keuze naar de gewenste persluchtdroger zijn o.m. de gewenste drogingsgraad, het persluchtdebiet, de omgevingstemperatuur, en finaal de beoogde kwaliteitsklasse.
In regel naast de centrifugaal filters, zijn de koeldrogers en de absorptiedrogers de meest gebruikte technieken in het droogproces van perslucht.
Onze condens koeldrogers zijn standaard voorzien van een voor en nafilter, waardoor zij perfect fungeren bij de overgrote toepassing en dit zowel bij zuiger- als scroll- en schroefcompressoren, terwijl onze adsorptiedrogers een breed spectrum van drogingsgraden en kwaliteitsklassen bereiken tussen -20 °C tot -70 °C.
Om exact de juiste oplossing voor uw persluchttoepassing te vinden stellen we aan onze aanbiedingen dezelfde hoge eisen als aan onze exclusieve producten: transparant, lange levensduur, en op maat van de klant berekend.

Een persluchtdroger kopen?

Bij Javac vindt u diverse oplossingen in functie van uw toepassing, van de eenvoudige centrifugaal filters, tot de gesofistikeerde 3-weg absorptiedrogers. Onze diverse persluchtdrogers bieden u aanzienlijke voordelen in prijs en toepassing die u doelgericht kunt benutten voor uw kernactiviteit. Wij adviseren u graag bij uw keuze.

Heeft u nog vragen over persluchtdrogers, aarzel niet ons te contacteren.